Munkát keresők és kínálók fóruma

Az első megyeszékhelyen kívüli állásbörzéjét Bihar fővárosában tartotta a Hajdú-Bihari Napló. Ezt a szerdán a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban megtartott esemény megnyitójában Boros Norbert főszerkesztő is hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a börzén a munkavállalók az ideális álláslehetőséget, míg a cégek, vállalkozások a céljaiknak legmegfelelőbb dolgozókat keresik.

Gépektől a wellnessig

A sportcsarnokban huszonöt kiállító több mint száz szakmában kínált munkalehetőséget. A kiállítók között szép számmal voltak debreceni cégek, de még a megyehatáron túlról is érkeztek. Ilyen volt a Henkel, amelynek körösladányi üzemében Hajdú-Bihar déli részéről is szállít irányított buszjárataival dolgozókat a cég. – A munkaerőpiaci lehetőségekről tájékozódunk, továbbá a 700 főt foglalkoztató gyárunkat igyekszünk láthatóvá tenni Berettyóújfalu térségében – válaszolta kérdésünkre Vámos Tamás, a Henkel jelen lévő képviselője. Hozzátette: a ragasztóanyagokat, kozmetikumokat és háztartási tisztítószereket gyártó cég magyarországi viszonylatban versenyképes munkakörülményekkel és bérezéssel várja a dolgozókat, továbbá a következő időszakban nyitnak Debrecen felé is.

– Itt vagyunk a berettyóújfalui állásbörzén, hogy megtaláljuk a számunkra kreatív és tanulni vágyó munkatársakat, továbbá szeretnénk minél ismertebbé tenni a cégünket. A most épülő debreceni gyáregységünkben többek között a folyékony élelmiszert gyártó partnereink számára készítünk töltéstechnológiához kapcsolódó gépeket – ezt már Piedl István, a Debrecenben üzemet építő Krones munkatársa mondta.

A BSZC Bocskai István Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma kötöttvirág kiállítással, súlyzókkal és fitness-szőnyegekkel érkezett az állásbörzére. Sipos Nóra tagintézmény-vezetőtől tudtuk meg, hogy érettségihez kötötten kisgyermekgondozó-és nevelő, valamint fitness és wellness instruktort, a tizedik osztályt végzetteknek asztalos, valamint virágkötő szakmát oktatnak. Céljuk az oktatási kínálatuk megismertetése.

Jóval kevesebb az álláskereső

Az állásbörzét Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg. Mint fogalmazott, az állásbörze kiváló lehetőség a munkát keresők és a munkaadók egymásra találására, majd felvázolt egy körülbelül tíz év elteltével elérendő célt, miszerint a helyben lakók helyben történő foglalkoztatással átlagos jólétet biztosító jövedelemhez juthassanak. A térség problémájának nevezte a szakképzettség hiányát, az ingázók nagy arányát. A foglalkoztatási paktum részeként a felnőtteknek felzárkóztatási programokat tudnak indítani.

Pálfi Anikó, a járási hivatal vezetője a munkanélküliek számát tekintve 2010-től napjainkig mintegy 40 százalékos csökkenésről beszélt. Berettyóújfaluban jelenleg 6,8 százalékos az álláskeresők aránya, többségében férfiak keresnek munkát, továbbá magas a pályakezdők és a fiatalok aránya.

Muraközi István polgármester magasnak minősítette a munkanélkülirátát, ugyanakkor Biharban már jelen van a szakemberhiány. Reményét fejezte ki, hogy mind többen munkaadó találja meg a várost.

KZS

FORRÁS: HAON.HU

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot