Mechwartos leendő technikusok a munkaerő piacon

 Mechwartos leendő technikusok írták alá tanulói szerződésüket csütörtökön az FAG Magyarország Ipari Kft.-nél.

A DSZC szakgimnáziumával kötött együttműködés részeként ezentúl a 13.-os, gépgyártástechnológiával foglalkozó diákok a Schaeffler cégcsoport Határ úti telephelyén vállalati környezetben

szerezhetik meg a legkorszerűbb szaktudást.       

 

A legújabb, úgynevezett vertikális köszörűgépsort is megmutatták a duális szakképzésben résztvevő fiataloknak.

A Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnázium leendő gépész-technikusai közül tizenketten tanulhatnak majd itt, vállalati környezetben.

Sarka Gergő gépészmérnöknek készül, ehhez szeretne korszerű tudást és gyakorlati tapasztalatot szerezni a csapágygyártó cégnél.  

 

- Itt eldönthetem, hogy a műszaki vagy a karbantartási rész érdekel-e jobban és könnyebben fogok választani, ha az egyetemre kerül a sor - hallhattuk a leendő szakembert.

Az iparvállalat a gépgyártástechnológiai technikusok közül a legjobbaknak biztosítja az egy éves gyakorlati, duális képzést. Szabó Péter a cég ügyvezetője azt mondta:

a 10 éves Schaeffler Akadémia eddig kilenc szakmában, csaknem 200 középiskolásnak biztosított gyakorlati oktatást. A képzés most újabb szintre lép.

- Negyvenkilenc főből tizenkét diákot választottunk ki, ők heti két napon fognak a cégnél gyakorlati képzésen részt venni. A tanműhelyi oktatás mellett megismerik a mérnök-mentorálás, a karbantartás,

folyamatmérnökség, technológia, szerszámgyártás és a minőségbiztosítás területeit - közölte Szabó Péter, a Schaeffler-FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója.

A tanuló szerződéseket csütörtökön írták alá a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Debreceni Szakképzési Centrum vezetőinek jelenlétében.

 

Tirpák Zsolt a DSZC kancellárja beszédében hangsúlyozta:

a szakképzés 4.0 néven emlegetett szakképzési stratégiában kulcsfontosságú a gyakorlatorientált képzés, ami ebben az esetben a technikusok oktatását jelenti. 

Ez egy nóvum és ez a jövő. Ezt kell minden cégnek országosan is majd követni, hogy a szakgimnáziumi tanulók valóban vállalati környezetben jussnak hozzá az új tudáshoz.

Ehhez azonban a cégnek, mind a technológiai mind pedig a személyi hátteret a legmagasabb szinten kell biztosítania - közölte Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja.

A gépészeti szakmacsoportban a Schaeffler-FAG elsőként vállalta a régióban, hogy a technikusi képzésben is bevezeti a duális szakképzési rendszert.

Reményeik szerint mindez segíti majd, hogy a jövő gépészgenerációja naprakész tudással jelenhessen meg a munkaerőpiacon.

 

Fotók: Kandert Szabolcs

Forrás: dehir.hu

190905fagschaeffler ksz 13

 

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot