A diákigazolványról

 

EDIG folyamtabra koznevelesi tanulok 2017 0001

 

UTAZÁSI KEDVEZMÉNYEK

Érvényes diákigazolványukkal a jogosultak kereskedelmi kedvezményeket, valamint állam által garantált utazási és kulturális vehetnek igénybe. Az EYCA logót tartalmazó diákigazolványokkal nemzetközi kedvezmények is igénybe vehetők.

A diákigazolvánnyal igénybe vehető utazási kedvezményeket az alábbi jogszabályok szabályozzák:
a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet,

Helyközi kedvezmények (vasúti személyszállítás, HÉV, helyközi autóbusz-közlekedés, komp- és révközlekedés)

50 %-os jegykedvezményt és 90%-os bérletkedvezményt vehet igénybe:

  • a nappali oktatás munkarendje és esti oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban részt vevő tanuló középiskola végéig iskola-lakhely közötti utazásra,
  • nappali és esti képzés munkarendje szerint felsőoktatásban tanulmányokat folytató hallgató intézmény-lakhely közötti utazásra.

50 %-os jegykedvezményt vehet igénybe:

  • nappali és esti oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban részt vevő tanuló középiskola, szakiskola végéig bármely viszonylatú utazásra,
  • nappali és esti tagozatos felsőoktatásban tanuló bármely viszonylatban,
  • levelező oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban a középiskola végéig a tanuló, a felsőoktatásban, tanulmányokat folytató hallgató, továbbá az iskola, intézmény és lakóhely közötti viszonylatban.

Helyi bérletkedvezmények (helyi közúti és kötöttpályás közlekedés)

  • nappali és esti oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban részt vevő tanuló középiskola, szakiskola végéig bármely viszonylatú utazásra,
  • nappali és esti tagozatos felsőoktatásban tanuló bármely viszonylatban.

A fenti kedvezmények akkor vehetők igénybe, ha a jogosult az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet szerinti diákigazolvánnyal vagy az ott meghatározott igazolással (a továbbiakban együtt: diákigazolvány) rendelkezik.

 

KULTURÁLIS KEDVEZMÉNYEK

Érvényes diákigazolványukkal a jogosultak kereskedelmi kedvezményeket, valamint állam által garantált utazási és kulturális vehetnek igénybe. Az EYCA logót tartalmazó diákigazolványokkal nemzetközi kedvezmények is igénybe vehetők.

A diákigazolvánnyal igénybe vehető kulturális kedvezményeket az alábbi jogszabályok szabályozzák:
a muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről szóló 194/2000. (XI. 24.) Korm. rendelet,
a könyvtárhasználókat megillető egyes kedvezményekről szóló 6/2001. (I. 17.) Korm. rendelet,

Könyvtár kedvezmények

Nyilvános könyvtárban az érvényes diákigazolvánnyal rendelkező tanulók, hallgatók a beiratkozási díjból 50%-os kedvezményt kapnak.

A fenti kedvezmény akkor vehető igénybe, ha a jogosult az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet szerinti diákigazolvánnyal vagy az ott meghatározott igazolással (a továbbiakban együtt: diákigazolvány) rendelkezik.

Múzeumi kedvezmények (nem diákigazolványhoz kötött kedvezmény)

A muzeális intézmények állandó és időszaki kiállításait 50%-os kedvezménnyel látogathatják az EGT-állampolgárok a 6. életévük betöltésétől 26. életévük betöltéséig.

Díjtalanul látogathatják a muzeális intézmények állandó kiállításait az EGT-állampolgárok minden hónap egyik hétvégéjének a muzeális intézmény által meghatározott napján a 6. életévük betöltésétől 26. életévük betöltéséig

 

KERESKEDELMI KEDVEZMÉNYEK

A diákok kereskedelmi kedvezményeket is igénybe vehetnek diákigazolványukkal. Országszerte megközelítőleg ezer diákigazolvány elfogadóhely nyújt kedvezményeket a diákkártyával rendelkezők számára. A kedvezmények mértéke 5%-tól akár 30%-ig is terjedhet. A kereskedelmi kedvezmények szervezését az Oktatási Hivatal a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének bevonásával végzi.

A kártya nemzetközi diákigazolvány is egyben. A kártya hátoldalán található egy "European Youth Card" logó, melynek felmutatásával számos külföldi országban vehetők igénybe kedvezményes szolgáltatások. A nemzetközi szervezet honlapja a www.eyca.org címen tekinthető meg.

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×