Különösen jónak tartom, hogy a tanáraink nagyon lelkiismeretesek, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet kihozzák belőlünk. A 4 alatt, amit itt töltöttem, mindenekelőtt őket zártam a szívembe. Személyiségükkel, változatos tanítási módszereikkel teszik érdekessé az órákat. Az iskola épülete régi, de a lehetőségekhez mérten folyamatosan újítgatják, hogy minél szebb, otthonosabb legyen. Érdemes megemlíteni a különböző szakirányokat, amelyeket biztosít az iskola. A kereskedelmi ágazatban tanuló diákoknak minden nyáron van szakmai gyakorlat, ami egyáltalán nem megerőltető. Aki odaadással végzi a feladatát, még élvezi is. A 4 év után technikus képzésre jelentkezhetünk. A vendéglátósoknak lehetőségük van kiutazni Németországba az Erasmus+ programmal.

- Farkas Bernadett
12. B

Amikor 2020 tavaszán sikeresen leérettségiztem, úgy gondoltam, nem hagyom el az iskolát, ahová addig jártam. A régi osztályomból összesen 21-en gondolták még ugyanezt, így együtt maradtunk, és alkotunk egy osztályt. Az osztályfőnökünk más lett ugyan, Antalné Török Ildikó, de a korábbi osztályfőnök, Szabóné Ákos Zsuzsánna tanárnő is tanít bennünket több tantárgyból. A beilleszkedéssel tehát nem volt gond. A tantárgyak között szerepel a marketing, az ügyvitel, a vállalkozástan, a tanirodai ismeretek, gyakorlatra pedig az osztályból öten a Hervisbe járunk heti két alkalommal. Én a román határ közelében, Hegyközszentmiklóson élek, mintegy 55 km-re Debrecentől. Onnan járok be naponta ebben a tanévben. Édesapám, aki Létavértesen dolgozik, autóval elvisz addig, onnan pedig busszal megyek tovább Debrecenbe. A járvány miatt bizonyos időszakokban az átjárás kicsit körülményes, de igyekszünk megoldani, hogy ne hiányozzak. Reggel fél 7-kor indulunk, és délután - újra apával - 5 óra körül érek haza. Úgy gondolom, hasznos időtöltés itt tanulni, mert az itt szerzett ismeretek, és a szakmai képzésért kapott pontszámok sokat jelentenek majd a felsőfokú tanulmányoknál. Szerintem erre a Keri jól felkészít bennünket. Jól érzem magam ebben a közegben, szeretem ezt az iskolát.

Erdei Tamás Szilveszter
5/13. a osztály

Miért maradtam ötöd éven? Igazából az elsődleges célom az, hogy hasznosan töltsem el ezt a tanévet. Egyetemre készülök, de ha esetleg nem vesznek fel, vagy az egyetem elvégzése után nem találok megfelelő munkahelyet, lesz egy úgynevezett „B-terv”, amihez jól jön a szakmai végzettséget igazoló bizonyítvány. Nagy erőkkel készülök az emelt szintű érettségire angol nyelvből. Emellett gyakorlatra is kell járnom.
Örülök, hogy a volt osztályomból kevés kivétellel mindenki maradt ezen a képzésen, de sajnos az online oktatás miatt csak nagyon ritkán találkozunk. Öt osztálytársammal egy gyakorlati helyen/munkahelyen dolgozunk, így van néhány ismerős arc, akikkel ki tudok kapcsolódni, hogy ne legyen egyhangú a munka.
A képzés leegyszerűsítve a profit maximalizálásáról szól. A vásárlókkal és a munkatársakkal sajnos csak minimális a személyes kapcsolat. A marketinges, a boltvezető és az eladó kapcsolati rendszerére épül a folyamat.
Mindent összevetve nem bántam meg, hogy annak idején a Keribe jelentkeztem. Mostanra kezdem átlátni a dolgokat. Megtanultam, hogy hinni kell a közmondásnak, miszerint „Nem mind arany, ami fénylik.” Megtanultam zúgolódás nélkül dolgozni úgy, hogy napi 8 óra munka után a minimálbér 80 %- a illet meg. Megismertem sok szakembert, szakmailag jól képzett tanárokat és sok-sok társat, akikkel szívesen töltöm a szabadidőmet is, a képzés végén pedig lesz egy szakmám. Jelenleg ez a legfontosabb számomra. Szeretnék továbbtanulni, hogy felnőttként minőségi életet tudjak élni.

Salánki Sándor
5/13. a osztály

Első sikereim

Dr. Erdei Éva, agrármérnök vagyok. 2020 februárban Cukrász OKJ bizonyítványt kaptam a Debreceni Szakképzési Centrumtól. A nyár folyamán a Méliusz Juhász Péter Főkönyvtárban egy rendezvényen, kiállításon szerepeltem a Lelki Navigáció életmódközponttal Restás Márta és Restás László vezetésével. Elkészítettem az omlós tészta gyártási folyamatának képsorait, a csokoládéöntést. Ezeket több intézménybe is elküldtem pl. Baptista étkeztetés, Agóra tábor, Mentor kerestetik Láthatatlan Iskola, Élelmiszertechnológia. Nagyon örültem, hogy álláskeresőként ilyen lehetőségeim adódtak a kapcsolattartásra. Köszönöm a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola minden oktatójának munkáját és, hogy felnőttként újabb szakmát szerezhettem, amit nagyon szeretek.
Már ezért is megérte elsajátítanom a cukrász szakmát.

Dr. Erdei Éva
felnőttek szakmai oktatása cukrász hallgatója

Édesanyám régebben egy kis boltot vezetett. Iskola után gyakran meglátogattam, és mindig nagyon jól éreztem ott magam. Amiben tudtam, segítettem is. Tetszett a sokféle áru, és örültem, ha elégedettek voltak a vevők. Ezért döntöttem úgy, hogy ebben az iskolában tanulok tovább. Az iskolai éveim alatt az egyik legemlékezetesebb program eddig egy budapesti kirándulás volt, amikor parlamenti sétát tettünk egy olyan napon, amikor a képviselők is jelen voltak. Ez egy kifejezetten érdekes nap volt. Idén a 10 éves MODEM-ben voltam az osztályommal, ahol „A szabadság szigete” címmel tekintettük meg a Ferenczy Múzeum gyűjteményéből készült kiállítást. Egészen friss élmény az a rendkívüli irodalomóra, amelyen József Attila életéről, költészetéről hallgathattunk meg egy előadást Rácz Ferenc előadóművésztől. Reggelente szívesen indulok ide, mert tudom, hogy a társaim és a tanáraim is szeretettel, odafigyeléssel fordulnak felém. Jelenleg az érettségire való felkészülés a legfontosabb feladatom. Jó érzés tudni, hogy ebben sem maradok magamra, mert az órarendben előírt órákon kívül is kapok segítséget. Szeretem az iskolámat!

- Tyukodi Rebeka
12. B

2016 májusában szereztem meg a pincér szakmát . A munkát igazán akkor kedveltem meg, amikor egyre több feladatot kaptam a vendégek kiszolgálásával kapcsolatban. Akkor éreztem leginkább, hogy alapos felkészítést kaptam. A három éves képzés alatt a tanáraink mindent megtettek, hogy gyakorolhassuk ezt a szép szakmát. A következő tanév elején úgy döntöttem, beiratkozok abba az osztályba, amelyet nappali képzés keretében indított az iskola a szakmát szerzett tanulók számára. Két év múlva érettségizhetünk. Jelenleg itt tanulok. Jól érzem magam a társaim között, és a képzés is tetszik. Többet kell tanulnom, de ez nem gond.Örülök, hogy néhány társammal továbbra is együtt lehetek, és élvezhetem tovább mindazt, amit eddig is szerettem: a KERI-kupát, a derűs szüneteket, a kellemes beszélgetéseket a társaimmal és a tanáraimmal, akik bíztatnak és bíznak bennem.

- Horváth Gergő
12/1

Az intézményt azoknak ajánlom, akik rugalmas képzést, elkötelezett oktatókat és a legaktuálisabb szakismeretek átadását várják egy új és a munkaerő piacon értékes oklevél megszerzésétől. Az oktatók a szakmába beágyazottak, így a korszerű szakismereteken túl, egyéb erőforrásaikat (helyismeret, kapcsolatrendszer) is rendelkezésre bocsájtják. Az csak hab a tortán, hogy a képzés jellegéből adódóan a hallgatói kör igen színes, ami alkalmat ad új ismeretségek, barátságok kialakítására, illetve szakmai, üzleti kapcsolatépítésre. Az életen át tartó tanulás jegyében ajánlom mindenkinek!

 Bene Ágnes
felnőttek szakmai oktatása hallgatója

Miért szeretem és ajánlom másoknak is a KERI-t? Én mindenekelőtt egy igazán jónak mondható közösséget és sok barátot szereztem ebben az iskolában. Az első pillanattól kezdve közvetlen, kedves társak és tanárok közé kerültem. A vendéglátás szakirányt választottam, de van nálunk keres szakirány is. Szerintem a szakmai tárgyak kifejezetten érdekesek. Én különösen a vendéglátás – gazdálkodás és az élelmiszerismeret tantárgyakat kedvelem. Mióta ezekkel a tantárgyakkal foglalkozom, a törit is másként, szívesebben, és ahol lehet, egy kicsit a vendéglátás szemszögéből is szemlélem. Ez egy egészen más megközelítés, és sokkal érdekesebb, mint a hagyományos tanulás. Felfedezem az összefüggéseket, ezáltal könnyebben tanulok. 10.-es voltam, amikor az ERASMUS+ pályázat jóvoltából részt vehettem egy egyhónapos németországi szakmai gyakorlaton. Eddig ez a legemlékezetesebb élményem ebben az iskolában. A külföldi kapcsolaton túl van testvériskolánk is. Néhány napja voltunk vendégségben a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Középiskolában, ahol éppen Pozsonyi Kifli Verseny zajlott. Jövőre mi hívjuk meg az ottani tanulókat a mi Gál Sándor Emlékversenyünkre. Az iskolai életet a diákönkormányzat különféle programjai színesítik, amelyek közül a legnépszerűbbek a farsangi buli, az elsősavató és a meghitt karácsonyi ünnepségek. A szünetekben az iskolarádió szórakoztat bennünket. A 7. és 8. óra ettől a tanévtől csupán 40 perces. Van büfénk, szünetekben pedig lehet az aulában pingpongozni. Egyszóval színes, vidám az élet nálunk.

- Tóth Orsolya
11. B

A mi iskolánkban minden tehetségnek van alkalma megmutatnia magát. Szerintem ez nagyon jó dolog, mert egy-egy színvonalas produkció színesíti az iskolai életet és a tanulók önbizalmát is erősíti, én is közéjük tartozom. Egyik kedves barátnőm javaslatára jelentkeztem a Keribe. Itt nagyon hamar beilleszkedtem, jól teljesítek. Volt olyan tantárgy, amelyikből a tanév végén egyedül én kaptam dicséretes ötöst. Erre a mai napig nagyon büszke vagyok. Már korábban is gyakran szerepeltem és értem el komoly helyezéseket. Nagyon örültem, hogy itt is kapok lehetőséget versmondásra. Számos versenyen voltam, és többször nyertem. Ezekről a szereplésekről az iskolaújság is rendszeresen beszámol. A versenyeken túl több olyan rendezvényünk van, amely népszerű a diákok körében, amire szívesen készülünk. Ilyen például az elsősavató, a farsang, a közös karácsonyi ünnepség, a DÖK nap, a nyílt nap a Szelet a vitorlába. Mindig nagyon komolyan készülünk egy-egy iskolai ünnepségre is, amikor a tornateremben mindannyian együtt lehetünk és együtt emlékezhetünk meg a jeles napokról, és történelmünk kiemelkedő alakjairól. Az elméleti képzés mellett tapasztalt tanáraink segítségével szakmai gyakorlatot is szerzünk. Én mivel vendéglátó szakirányon tanulok, az iskola kabinetében szerzem ezt meg. A nyári szünetben kötelező szakmai gyakorlaton veszünk részt, ahol olyan emberek foglalkoznak velünk, akik a saját szakmájukban a legjobbak, igazi mesterek. Itt tanuljuk meg igazán a szakma rejtelmeit, amit később majd jól tudunk hasznosítani. Úgy gondolom, hogy a mi iskolánkban mindenkinek lehetősége van arra, hogy kibontakozzon, hogy jól érezze magát. Erre garancia a szaktanárok figyelme, segítőkészsége, a dicséretek, a lehetőségek, amelyek mindenki számára adottak. Én folyamatosan jól érzem itt magam. Természetesen ebben nagyon komoly szerepe van annak a közösségnek, amelyhez tartozom és a tanároknak is.

- Nagy Zsuzsanna
12. C

Bun Mária vagyok.2011 szeptembere óta járok a Keribe. Mint Keri-s diák elmondhatom, hogy nagyon sok tapasztalattal gazdagodtam az eddigi évek során és tanáraim által nagyon sok jó eredményt értem el. Ezért is döntöttem úgy, hogy az érettségi után itt szeretnék maradni és itt szeretnék szakmát szerezni is. Keris diáknak azért is jó lenni mert sok lehetőséget tartogat: pl szakmai versenyek külföldi gyakorlatok, mely által hasznos tudás szerezhető . Úgy gondolom, nem döntöttem rosszul, sőt határozottan mondom, örülök ,hogy a KERI diákjai közé tartozom, mert ez egy barátságos környezetű iskola sok jó tanárral és diákkal. Ezért mindenkinek ajánlom ezt a középiskolát!

- Bun Mária

Mit szeretek a Keriben? Úgy gondolom, erre a kérdésre igazán nem nehéz válaszolni. Az mi tanáraink egytől egyig barátságosak, kedvesek. Az iskolában a barátságos környezetnek köszönhetően örömmel telnek az órák. A tanórák változatosak, izgalmasak. Az órákon kívül számos elfoglaltságban vehetnek részt a diákok, mint pl.: énekkar, karácsonyi vagy teljesen mindegy, melyik ünnepi előadás, amelyet nemcsak a szereplők, de a közönség is mindig nagyon élvez. A szünetek igazán vidám hangulatban telnek. A diákok és tanáraink kedvére az iskolarádió szórakoztat bennünket. Érettségi után jó érzéssel fogok visszaemlékezni szeretett iskolámra, az itt töltött évekre. Örülök, hogy részese lehetek az iskola mindennapjainak, és bátran merem ajánlani másoknak is, hogy válasszák bátran a Kerit!

- Bagoly Orsolya
12. B

2010-ben kezdtem középfokú tanulmányaimat vendéglátó szakon a Keriben, majd 4 év után érettségit szereztem. Most harmadéves vagyok a Debreceni Egyetem biomérnök szakán. Az az igazság, hogy mikor jelentkezni kellett középiskolába még nem igazán tudtam, hogy mivel is szeretnék foglalkozni a későbbiekben, de úgy gondoltam a Keri megfelelő hely lesz arra ahol ezt kitaláljam. Így is lett. Ahogy teltek az évek és minél több területre nyílt rálátásom, egyre több minden kezdett el érdekelni és ezt a tanáraimnak köszönhetem. Mindenben támogattak, segítettek, bíztattak minket. Bár nem maradtam a vendéglátós pályán, még is sok helyen tudom kamatoztatni az ott megszerzett tudásomat, főleg nyári diák munkák alkalmával. Ezen kívül a mai világban nagyon fontos a nyelvtudás, én angolul és németül is tanultam. Olyan alapot sikerült megszerezni, hogy minimális tovább képzéssel 11. osztályos koromban sikerült megszereznem a középfokú angol nyelvvizsgámat, ami segítség volt az egyetemre való felvételinél. Mind ezek mellett örök emlékek maradnak a különböző tanórán kívüli programok, mint például az elsős avató vagy a DÖK napok ahol lehetőségünk nyílt egymást és tanárainkat is jobban megismernünk. Szóval azt nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy jól döntöttem mikor a Kerit választottam és bátran ajánlanám mindenkinek.

- Lovász Fanni

Maklári Fruzsina vagyok, végzős mentőtiszt hallgató a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. Tudom, furcsa lehet, hogy a Keri után az egészségügyi pályát választottam, ugyanis a Keris évek alatt ráébredtem, hogy nem az én világom a kereskedelem-marketing. Mégis jó alapokat sajátítottam el a más területen való továbbtanuláshoz is. Függetlenül attól, hogy az óráim nagy része kereskedelemmel kapcsolatos szakmai tárgy volt, az általános tantárgyakból is nagyon jó minőségű oktatást kaptam. A szakmai órák is tetszettek, sőt még előnyömre is váltak a hétköznapi életben is, mert megtanultam, hogy hogyan tudok könnyen pénzt megtakarítani és hogy hogyan kell úgy reklamálni egy üzletben, hogy nekem legyen igazam.  A tanulmányok mellett a szórakozásra is volt lehetőségünk. Nem fogom elfelejteni a jó hangulatú főzőversenyeket, és kitörölhetetlen emlék marad, mikor szerenádkor egy lovasszekérrel mentünk végig Debrecen utcáin. Az oktatókra is mindig jó szívvel gondolok, mert bármilyen kérdéssel fordulhattam feléjük és készségesen segítettek mindig. Mindent összegezve nem bántam meg, hogy a Keribe mentem, mert egy jó közösségbe kerültem és önbizalmat adott a továbbtanuláshoz.

- Maklári Fruzsina

9.-ben, amikor elkezdtem az iskolát, szinte csak jót hallottam erről az iskoláról. A tanárok nagyon aranyosak, kedvesek. Néhányan szigorúak, de ez csak a mi javunkat szolgálja, mert szeretnék, hogy jól sikerüljön az érettségink. Mikor véletlenül elalszom, vagy a rossz időjárás miatt késik a busz, és nem érek be időben az első órára, kedvesen, megértően megbeszéljük a dolgokat. Nagyon örülünk annak is, hogy szép világos színekkel kifestették az osztálytermünket. Így a kedvem is jobb egy hosszan eltöltött nap után.

- Bőde Beáta
12. B

Amit leginkább szeretek a Keriben, az az iskolarádió. Egyetértek azzal is, hogy 7: 45-kor bezárják az iskola ajtaját, mert ezzel a rendet és a fegyelmet biztosítják, hogy minden diák komolyan vegye az iskolát. Szeretem az ünnepségeket, a farsangi műsorokat, a karácsonyt és minden olyan ünnepet, ahol együtt lehetünk. Szeretem azt is, hogy egy kedves, aranyos és figyelmes osztályfőnökünk van., aki vigyáz ránk, és bármi történik, mellettünk áll. Jó érzés az is, hogy valamilyen problémám van, és emiatt esetleg kések néhány percet, megértik, nem büntetnek meg. Szeretem, hogy van iskolapszichológus, akire szintén lehet számítani.

- Bereczki Laura
12. B

A továbbtanulás először elrémisztett, de rövid idő után megszerettem a környezetem. A tanáraink nagyon kedvesek, mindig mosolyogva lépnek be hozzánk. Ez ad egy kis biztonságot, hogy nyugodtan tudjunk dolgozni. Az iskolában különböző rendezvényeket szerveznek nekünk, hogy együtt lehessünk, meghitt közegben. Persze vannak vicces és sportos rendezvények is, mint például az elsősavató. Az iskola legjobb rendezvénye szerintem a szalagavató. Nagy odaadással szervezi az iskola minden évben. Egy hideg téli nap után kellemes meleggel fogad bennünket az iskola.

- Cservenyák Viktória
12. B

Én azért szeretem az iskolámat, mert a tanítás nem kezdődik túl korán. mivel bejárós vagyok, így időben be tudok érni. Nagyon sok jó programot szerveznek számunkra. Szívesen hallgatom az iskolarádiót, mert gyakran vannak olyan számok, amelyeket én is ismerek és szeretek is. Az iskolában a tanárok, megértőek, kedvesek. Sok olyan tanárom van, akiknek az óráján kifejezetten szeretek figyelni, mert olyan érdekesen adják át a tananyagot nekünk. Azért is szeretek ide járni, mert sok kedves ismerősöm van itt, akikkel szívesen beszélgetek. Amikor lehetőségünk van rá, meg szoktunk nézni egy-egy filmadaptáciot is. A mindennapos tesiórákat is szeretem, mert azok kikapcsolnak. Ha valami gondom akad, azt a tanárokkal is megbeszélhetem.

- Csahóczi Emese
12. B

Én azért szeretem az iskolámat, mert a tanítás nem kezdődik olyan korán. Mivel bejárós vagyok, néhány perc késés nem olyan nagy gond. Az iskolában nagyon sok jó program van. Ilyen az elsősavató, a DÖK-nap, a karácsonyi műsor. Sok olyan tanárom van, aki az órákon nagyon sok érdekes dolgot mond. Az iskolában folyamatos felújítás van: festik a tantermeket, az öltözőket, és úgy tudjuk, tavasszal elkezdődik a nyílászárók cseréje. Az ünnepségek, rendezvények közül a szalagtűző, a ballagás, a farsang mindig nagyon vidáman telik. Én legjobban azért szeretek ide járni, mert sok jó barátom van itt.

- Szász Hajnalka
12. B

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×