Hírek
2023. aug. 28.
Cívishír
A Keriben biztos a siker; mindenki talál munkát a szakmájában
A debreceni iskolában végzettek mindegyike azonnal el tud helyezkedni.

– Vásárolni, enni és pihenni mindig kell, ezekhez pedig nélkülözhetetlenek a kereskedők és a vendéglátósok. A mi szakmáinkban nagyon fontos a kommunikáció, az emberekkel való bánásmód. Azt szeretnénk elérni, és ennek megfelelően is tanítjuk a diákjainkat, hogy tényleg kiváló szakemberekké váljanak, olyanokká, akikhez ha odamegy a vevő vagy a vendég, akkor a kapott szolgáltatással maximálisan elégedett legyen – Makai Mária, a Debreceni Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatójának szavai ezek, amelyek igen szemléletesen mutatják meg a középiskola törekvéseit. Az intézményvezetővel az iskolájáról beszélgettünk.
Cívishír: Kereskedelmet és vendéglátást oktatnak. Ez két olyan szakterület, gazdasági ág, amelyre mindig szükség volt, és mindig is szükség lesz. Fedi az elnevezés azt, amivel foglalkoznak?
Makai Mária: Teljes mértékben! Gyakorlatilag 165 éve képezünk kereskedőket, és 1902 óta vendéglátósokat. Én is úgy gondolom, és ezt a szalagtűzőkön, ballagásokon el is szoktam mondani, hogy a kereskedelem és a vendéglátás az a két ágazat, amelyre mindig szükség volt és szükség is lesz. Természetesen vannak változások, gondoljunk csak az e-kereskedelem megjelenésére, de erre is felkészültünk, hiszen már képezünk kereskedő és webáruházi technikusokat is.
Cívishír: Mi a beiskolázási körzete az iskolának?
Makai Mária: Elsősorban Hajdú-Bihar vármegye, de más megyéből is szoktak jönni, főleg Borsodból és Szabolcs-Szatmárból, és vannak diákjaink Romániából, leginkább a Partiumból. Ukrajnából is előfordul egy-egy jelentkező, de volt már diákunk Szerbiából is. Majdhogynem az egész Kárpát-medencét lefedi a beiskolázásunk.
Cívishír: Milyen osztályokba lehet jelentkezni?
Makai Mária: Mint említettem, képezünk technikusokat, a hagyományos kereskedelem mellett az új szakmánk az online kereskedő és webáruházi technikus. Egy webáruházas céggel van kapcsolatunk, aminek köszönhetően a gyerekeink már az iskolai idő alatt úgynevezett tanuló-webáruházat nyithatnak, és amit ha végeztek, akár már „élesben" folytathatnak. Szerintem ez a jövő, erre kell felkészíteni a diákjainkat. A vendéglátás ágazatban van cukrász szaktechnikus, szakács szaktechnikus és vendégtéri szaktechnikus képzésünk. Ezekben a szakmákban már többet kapnak, mint a szakképző iskola tanulói, hiszen felkészülnek arra, hogy akár a középvezetői munkát is el tudják majd látni, de maximálisan kiváló cukrász, szakács és vendégtéri szakemberek, magyarul pincérek is lesznek egyben. Nagyon sok vállalkozással van kapcsolatunk. A másik területünk a szakképző iskola, ahol gyakorlatilag három év alatt szerezhetnek szakmát a gyerekeink cukrász, panziós-fogadós, pincér-vendégtéri szakember és szakács szakmákban. Ezek között a panziós-fogadós az új, nem nagyon ismerik még, pedig nagyon nagy igény lenne rá. Ezt onnan tudjuk, hogy a felnőtteknek is tartunk ilyen képzést, amivel a fellendülőben lévő falusi turizmust is segíthetjük.
Cívishír: Kiket várnak az iskolába? Kik lesznek a jó kereskedők, a jó vendéglátók? És ha bekerülnek a gyerekek, akkor milyen képzésen mennek keresztül?
Makai Mária: Olyan gyerekeket várunk első sorban, akik szeretnek nyüzsizni, szeretnek emberekkel foglalkozni, kreatívak, vannak ötleteik, nagyon jó kommunikációs képességekkel rendelkeznek, és persze szorgalmasok, mert az érettségi mellett fel kell készülniük a szakmai vizsgára is. Minderre öt évük van. A technikusok a 9-10. évben készülnek az ágazati alapvizsgára, közben a közismereti érettségi tantárgyakat természetesen nagyobb óraszámban tanulják, de már első pillanattól kezdve találkoznak a szakmával. Úgy látom, hogy a diákjaink tényleg komolyan gondolják azt, hogy ők kereskedők vagy vendéglátósok szeretnének lenni. Erre a legjobb példa talán az, hogy ha bármilyen rendezvény van, akár az iskolán, akár a szakképzési centrumon belül, akkor azokon nagyon lelkesen vesznek részt; a főzéstől kezdve a felszolgálásig mindent ők csinálnak, és azt élvezik is. Diákjaink a duális képzés keretében a 10. évfolyam után kerülnek ki szakmai gyakorlatra. Megjegyzem, nekünk nem újdonság a duális képzés, már 30 évvel ezelőtt is az egy hét gyakorlat – egy hét iskola rendszerében tanítottunk. Ez minden szempontból szerencsés, mert például ha netalán a tanulásban az elmélet nem annyira vonzó egynéhány gyereknek, attól a gyakorlatban érhetik sikerélmények, ez pedig motiválhatja őket arra, hogy az elméletet is jobban tanulják. Most lesz az első évfolyamunk, amelyiknek tagjai már az új rendszer szerint tanulnak, és előrehozott érettségit tesznek a 12. év végén, a 13. évben pedig technikusi vizsgán méretik meg tudásukat. Nálunk a középpontban a tanuló és a minőségi képzés áll. És ami még nagyon fontos az iskolánkban, hogy nemcsak oktatunk, hanem nevelünk is. Egy nagy család vagyunk, sok-sok rendezvénnyel, eseménnyel, amelyek összekovácsolják a társaságot.
Cívishír: Maradjunk ezen a vonalon. Azt mondta, nemcsak tanulnak, nemcsak oktatnak ebben az iskolában, hanem van diákélet is. Mire számíthatnak itt a tanulók?
Makai Mária: Augusztus utolsó napjaiban gólyatábort szervezünk a leendő kilencedikeseknek, akkor ismerkedhetnek meg az iskolával. Ez egynapos program szokott lenni, mert sok a vidéki gyerek, és nehéz lenne a bentalvásukat megoldani. Ekkor megismerkednek egymással, a városban is szétnézhetnek, szabályokat tanulhatnak, és mivel nekik fogadalmat is kell tenniük majd a tanévnyitón, azt már a táborban megtanulhatják, gyakorolhatják. Az iskola első napja a kilencedikeseknek az ismerkedésről szól, mégpedig csapatépítő játékokkal. Ezáltal a gyerekek közvetlenebbek tudnak lenni a későbbiekben, és az oktatók olyan dolgokat tudhatnak meg a diákokról, amelyek nem biztos, hogy a tudomásukra jutnának a tanítás során. Ezen kívül a kilencedikeseknek van elsős avatóhíd, amikor egy hétig minden nap kapnak feladatokat. Például egyforma színű pólóban kell jönni az osztálynak, és minden osztály más színt választ. Montázsokat szoktak készíteni az osztály életéről, például arról, ami az első hónapban történt. A végén pedig egy elsősavató bulival zárunk. De vannak rendezvényeink, hagyományos ünnepségeink is. Mikulás, karácsony, farsang. És talán a legfontosabb lehetőség a diákjaink előtt az Erasmus+ program, amely számukra egy kiváló tanulási, szakmai tapasztalatszerzési lehetőség. 2010 óta folyamatosan mennek diákjaink egy-két hónapos külföldi szakmai gyakorlatra. Elsősorban Németországba. Türingiában van egy megbízható szakmai partnerünk, akivel igen szoros együttműküdést alakítottunk ki. Ezen kívül egy olasz iskolával is van kapcsolatunk, ami a Covid miatt most egy kicsit leült, fel kell melegítenünk. Ez az iskola a Comoi-tótól nem messze található. Ezeken kívül nyitottunk Franciaország felé, hiszen vendéglátás területén ez egy meghatározó ország. Kollégáink már voltak kint előkészítő látogatáson, és hamarosan a diákok is kijutnak oda. A német partnerünkön keresztül egy lengyel iskolával is kapcsolatba kerültünk. Az ilyen utakon diákjaink nemcsak szakmailag fejlődnek, hanem sokat önállósodnak. Amikor visszajönnek, látjuk rajtuk, hogy sokkal határozottabbak, magabiztosabbak, és ebből a gyakorlati helyük is profitál.
Cívishír: Mindennek okán feltételezem, hogy a nyelvoktatás kiemelt szerepet tölt be az iskola életében.
Makai Mária: Természetesen! Nagyon jó nyelvtanáraink vannak, és nekem az tetszik nagyon, hogy nálunk nem nyelvtanközpontú, tankönyvízű nyelvoktatás folyik, hanem tanáraink arra törekednek, hogy kommunikálni tudjanak a diákok. Többnyire angol nyelvi előképzettséggel érkeznek hozzánk a gyerekek, holott ha a környezetünket megnézzük, gondolok itt Ausztriára, Németországra, azért a német nyelvre is lenne igény. Bár az is igaz, hogy az angollal is nagyon jól boldogulnak Németországban is.
Cívishír: A duális képzésben kik a partnereik? Kikhez tudnak gyakorlati oktatásra elmenni a diákjaik?
Makai Mária: A vendéglátósoknál mindig könnyebb gyakorlati helyet találni. Pár éve nyitottunk a kereskedők irányába Kelet-Magyarország viszonylatában. A nemzetközi kereskedelmi láncok hajdú-bihari üzletei szívesen fogadták a törekvésünket. Régebben több kiskereskedelmi egységben is voltak tanulók, de ma már ahhoz, hogy tényleg maximálisan felkészülhessenek a szakirányú vizsgára, és arra a szakmai területre, amiben nekik majd a munkaerőpiacon teljesíteniük kell, elengedhetetlen, hogy nagy cégeknél szerezzenek gyakorlati ismereteket. A nagyobb cégeknél több lehetőség van. A szélesebb tevékenységi körük, a színesebb képzési palettájuk révén minden szakmai területtel megismerkedhetnek. A kisboltokra sincs panaszunk, hiszen ők is nagyon komolyan veszik a képzést, tehát maximális az együttműködés a képzési program kidolgozásában, a tanulók folyamatos nyomon követésében a gyakorlati munkahelyen is. Rájuk is lehet számítani minden szempontból. Vendéglátósoknál lehet étterem, szálloda, panzió, de az éttermekben és szállodákban vannak leginkább gyakorlaton a tanulóink. Arra is lehetőség van egyébként, hogy ha nem debreceni a tanuló, akkor vidéken, ha van megfelelő vendéglátó egység, akkor ott végezze a gyakorlatát. Például Hajdúszoboszlón és Balmazújvárosban is több diákunk van. Megyeszerte rengeteg a lehetőség.
Cívishír: Az önöknél végzetteknek milyen elhelyezkedési lehetőségeik vannak? Milyen arányban tudnak a tanult szakmájukban munkát találni?
Makai Mária: Gyakorlatilag mindenki, kivéve a továbbtanulókat. De maradjunk a nem továbbtanulóknál. Őket a szakmai vizsgákon meg szoktam kérdezni, hogy van-e már munkahelyük? Erre 100 százalékban közlik, hogy igen, már csak a bizonyítvány kell hozzá, ezt viszik holnap, és kezdenek dolgozni. Tehát ez a jellemző. A kereskedőket keresik, természetesen rájuk is szükség van. A nálunk végzettek Debrecenben, a megyében, az országban bárhol el tudnak helyezkedni, például a Balaton mellett, de még külföldre is szoktak menni. Ez utóbbit segíti az Erasmus+ programunkon már az iskolás éveik alatt megszerzett szakmai tapasztalat. Nem gond az elhelyezkedés az itt végzett diákoknak.
Cívishír: Említette a továbbtanulást. Szakirányban tanulnak tovább a gyerekek?
Makai Mária: Is-is. Van, aki szakirányban, de tudom, hogy van olyan, aki pénzügyi területen végzi az egyetemet, sőt olyan is volt, aki tanítóképző főiskolára ment. Egyébként több olyan oktatónk is van, aki itt végzett anno a középiskolában, és most visszajött hozzánk tanítani.
Forrás: Cívishír
KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Útra bocsátottuk végzős tanulóinkat
Szabó T. Anna versével köszöntöttük ballagási ünnepségünk résztvevőit 2025. április 30-án.
2025. máj. 6.
DSZC Kereskedelmi

Rendkívüli felvételi eljárás
Intézményünk 2025. május 12. napjától rendkívüli felvételi eljárást hirdet az alábbi tanulmányi területekre.
2025. máj. 5.
DSZC Kereskedelmi

Búcsúdélután végzős tanulóinkkal
Sokéves, kedves hagyomány iskolánkban, hogy minden végzős osztály az iskola falain belül vesz búcsút tanáraitól, diáktársaitól.
2025. máj. 5.
DSZC Kereskedelmi