Hírek
2024. febr. 12.
DSZC Kereskedelmi
Bonbon készítés
Így készül a tökéletes Valentin-napi ajándék! Ha nincs ötleted mivel lephetnéd meg párodat vagy barátaidat, készíts bonbont és szerezz örömet!

Kezdő és végzős cukrász tanulóink Deli Antal cukrászmester oktató útmutatásai alapján videóban mutatnak be egy tökéletes Valentin-napi ajándékot.
https://www.tiktok.com/@dszchu/video/7333639210701770017
Elkészítés: Az első lépés a csokoládé temperálása. A csokoládé mennyiség 2/3-át vízgőz fölött (ügyelve, hogy az edény alja ne érjen a vízbe, mert a csokokádé könnyen megéghet) felmelegítjük 45 Celsius-fokra. Ezt követően oltásos módszerrel visszahűtjük, ami annyit jelent, hogy a maradék 1/3 csokoládét hozzáöntjük a már felolvasztott részhez és kevergetve addig hűtjük amíg el nem érjük a 29 Celsius-fokot. Ezután a teljes csokimennyiséget visszamelegítjük 31 Celsius-fokra. A csoki ilyen módon történő előkészítése azért fontos, hogy a bonbonok felülete szép fényes, a csokoládé pedig roppanós legyen. Ezt követően a csokit az öntőformába töltjük úgy, hogy a formának az oldalfalát is kitöltse, majd lefordítjuk és megmozgatjuk, hagyjuk, hogy a felesleges csokimennyiség kifollyon. Az öntőforma tetejéről húzzuk le a felesleges csokimennyiséget és tegyük hűtőbe, amíg megdermed.
Ameddig a csoki dermed el tudjuk készíteni a töltléket vagy töltelékeket.
Hoztunk néhány izgalmas ötletet, hogy mivel is tölthetjük meg!
Bonbon töltelékek:
Karamell krém
Kristálycukor 150 g
tejszín 150 g
vaj (82 %-os) 150 g
A cukrot karamellizáljuk, a forró tejszínnel felengedjük, keverés mellett 108 oC –ig főzzük. A tűzről levéve lehűtjük, és botmixerrel mixeljük.
Málnazselé:
Málnapüré 185 g
cukor 35 g
zselatin 5 g
víz 30 g
A zselatinport hideg vízzel elkeverjük és állni hagyjuk. (kb. 30 percig) A málnapürét a cukorral felmelegítjük, a tűzről levéve hozzákeverjük a megduzzasztott zselatint. Málnapüré helyett más gyümölcspürét is használhatunk pl. eper, ribizli, meggy, sárgabarack.
Málnazselé (pektinnel)
málnapüré 250 g
cukor 150 g
x 58-as pektin 8 g
A málnapürét 40 oC-ig melegítjük, rászórjuk az x 58-as pektinnel elkevert cukrot, és 2-3 percig főzzük, amíg lekvárszerű nem lesz.
Rumos diós narancsos fehércsoki trüffelkrém
fehércsoki 200 g
tejszín 100 g
méz 25 g
darált dió (pörkölt) 80 g
reszelt narancshéj 8 g
vanília aroma
rum 15 ml
vagy rum aroma
A tejszínt a mézzel a vanília aromával felforraljuk és ráöntjük a fehércsokira. Kevergetjük míg elolvad, majd hozzáadjuk az őrölt pörkölt diót, a narancshéjat és a rumot vagy rum aromát.
A elkészült, kihűtött tölteléket/töltelékeket a megdermedt csokoládéformákba nyomjuk, de úgy, hogy csak a 2/3-dáig érjen, hogy legyen hely a záró csokirétegnek. A töltelékkel együtt hűtsük tovább.
Ha a temperált csokoládénk kezd kihűlni és besürüsödni, nem kell minden esetben újratemperálni. Elegendő, ha óvatosan rámelegítünk folyamatos keverés mellett 31 Celsius-fokig. A csokoládéval töltsük ki a formákat, a felesleget húzzuk le, majd tegyük ismét hűtőbe. Amikor a csoki megszilárdul kivehetjük a bonbonokat a formából.
Egy szép csomagolásba helyezve kész is van a tökéletes ajándék szinte bármilyen alkalomra!
GALÉRIA
Bonbon készítés



KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Tárva-nyitva a Keri kapuja
A 2025/26-os tanévben elsőként október 15-én rendeztük meg nyílt napunkat, amelyre izgatottan és sok ötlettel készültünk.
2025. okt. 16.
DSZC Kereskedelmi

Idegen nyelvi verseny az ErasmusDays rendezvényen
Nagy sikerrel rendeztük meg iskolánkban az immár hagyománnyá vált Erasmus+ nyelvi versenyt, amelynek idei témája partnerországaink bemutatása volt.
2025. okt. 15.
DSZC Keri

Kerisek a Református Nagytemplom panorámakilátóján
A Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program keretében iskolánk negyven diákja és négy oktatója tartalmas és élményekben gazdag programon vehetett részt, amely során előadók segítségével ismerkedtek meg a Debreceni Református Nagytemplom és a Debreceni Református Kollégium történelmi és kulturális értékeivel.
2025. okt. 15.
DSZC Keri
