Hírek
2024. febr. 12.
DSZC Kereskedelmi
Bonbon készítés
Így készül a tökéletes Valentin-napi ajándék! Ha nincs ötleted mivel lephetnéd meg párodat vagy barátaidat, készíts bonbont és szerezz örömet!

Kezdő és végzős cukrász tanulóink Deli Antal cukrászmester oktató útmutatásai alapján videóban mutatnak be egy tökéletes Valentin-napi ajándékot.
https://www.tiktok.com/@dszchu/video/7333639210701770017
Elkészítés: Az első lépés a csokoládé temperálása. A csokoládé mennyiség 2/3-át vízgőz fölött (ügyelve, hogy az edény alja ne érjen a vízbe, mert a csokokádé könnyen megéghet) felmelegítjük 45 Celsius-fokra. Ezt követően oltásos módszerrel visszahűtjük, ami annyit jelent, hogy a maradék 1/3 csokoládét hozzáöntjük a már felolvasztott részhez és kevergetve addig hűtjük amíg el nem érjük a 29 Celsius-fokot. Ezután a teljes csokimennyiséget visszamelegítjük 31 Celsius-fokra. A csoki ilyen módon történő előkészítése azért fontos, hogy a bonbonok felülete szép fényes, a csokoládé pedig roppanós legyen. Ezt követően a csokit az öntőformába töltjük úgy, hogy a formának az oldalfalát is kitöltse, majd lefordítjuk és megmozgatjuk, hagyjuk, hogy a felesleges csokimennyiség kifollyon. Az öntőforma tetejéről húzzuk le a felesleges csokimennyiséget és tegyük hűtőbe, amíg megdermed.
Ameddig a csoki dermed el tudjuk készíteni a töltléket vagy töltelékeket.
Hoztunk néhány izgalmas ötletet, hogy mivel is tölthetjük meg!
Bonbon töltelékek:
Karamell krém
Kristálycukor 150 g
tejszín 150 g
vaj (82 %-os) 150 g
A cukrot karamellizáljuk, a forró tejszínnel felengedjük, keverés mellett 108 oC –ig főzzük. A tűzről levéve lehűtjük, és botmixerrel mixeljük.
Málnazselé:
Málnapüré 185 g
cukor 35 g
zselatin 5 g
víz 30 g
A zselatinport hideg vízzel elkeverjük és állni hagyjuk. (kb. 30 percig) A málnapürét a cukorral felmelegítjük, a tűzről levéve hozzákeverjük a megduzzasztott zselatint. Málnapüré helyett más gyümölcspürét is használhatunk pl. eper, ribizli, meggy, sárgabarack.
Málnazselé (pektinnel)
málnapüré 250 g
cukor 150 g
x 58-as pektin 8 g
A málnapürét 40 oC-ig melegítjük, rászórjuk az x 58-as pektinnel elkevert cukrot, és 2-3 percig főzzük, amíg lekvárszerű nem lesz.
Rumos diós narancsos fehércsoki trüffelkrém
fehércsoki 200 g
tejszín 100 g
méz 25 g
darált dió (pörkölt) 80 g
reszelt narancshéj 8 g
vanília aroma
rum 15 ml
vagy rum aroma
A tejszínt a mézzel a vanília aromával felforraljuk és ráöntjük a fehércsokira. Kevergetjük míg elolvad, majd hozzáadjuk az őrölt pörkölt diót, a narancshéjat és a rumot vagy rum aromát.
A elkészült, kihűtött tölteléket/töltelékeket a megdermedt csokoládéformákba nyomjuk, de úgy, hogy csak a 2/3-dáig érjen, hogy legyen hely a záró csokirétegnek. A töltelékkel együtt hűtsük tovább.
Ha a temperált csokoládénk kezd kihűlni és besürüsödni, nem kell minden esetben újratemperálni. Elegendő, ha óvatosan rámelegítünk folyamatos keverés mellett 31 Celsius-fokig. A csokoládéval töltsük ki a formákat, a felesleget húzzuk le, majd tegyük ismét hűtőbe. Amikor a csoki megszilárdul kivehetjük a bonbonokat a formából.
Egy szép csomagolásba helyezve kész is van a tökéletes ajándék szinte bármilyen alkalomra!
GALÉRIA
Bonbon készítés



KAPCSOLÓDÓ HÍREK

20 éve indult az Útravaló Ösztöndíjprogram
Az Útravaló Ösztöndíjprogram 2005 óta nyújt anyagi és mentori támogatást a tanulásban és továbbtanulásban a hátrányos helyzetű fiatalok számára. A program fennállásának 20. évfordulója alkalmából 2025. november 7-én jubileumi konferenciát szerveztek a Belügyminisztérium Márványaulájában. Erre az eseményre az egész országból meghívták a pályázatban érintett intézményeket.
2025. nov. 11.
DSZC Kereskedelmi

Látogatás a budapesti Európa-élményközpontban
Iskolánk két 4 fős csapattal jelentkezett a 4 for Europe elnevezésű európai uniós témájú országos vetélkedőre. Az első, online forduló után mindkét társaság továbbjutott a regionális döntőbe, amit 2025. november 20-án rendeznek meg a debreceni Vármegyeházán tíz résztvevő csapattal.
2025. nov. 11.
DSZC Beregszászi

Játékos módon bepillantottunk a munka világába
A Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium adott otthont az idei Profi T-Ability logisztikai versenynek október 14-én, amelyen iskolánk nyolc diákja vett részt.
2025. okt. 22.
