Hírek
2024. ápr. 19.
DSZC Kereskedelmi
Szakmai tapasztalataink Franciaországban
Három tanulónk számolt be kéthetes Franciaországban töltött Erasmus élményeiről és tapasztalatairól.
2024. március 31-én indultunk kéthetes franciaországi Erasmus programunkra, Bar-le-Duc városába, ami Nancy és Reims városa között fekszik.
Nagyon megtisztelő volt számunkra az, hogy iskolánkból heten utazhattunk, pincér, cukrász és szakács tanulóként esélyt kaptunk a francia gasztronómiába bepillantani.
A szakképző iskola neve CFA Loius Prioux, melynek nagy tankonyháján végeztük gyakorlatunkat.
Több szakmát is tanulhatnak a francia diákok ebben az iskolában, pl pék, hentes, fodrász, autószerelő és kereskedői képesítést is szerezhetnek.
A földszinten található (többek között) egy tanétterem is, ahol a pincér tanulók a vendégfogadás, asztalterítés minden lépését elsajátíthatják.
Minden nap háromfogásos menüsort kellett készítenünk, ami előételből, főételből és desszertből állt. A pincér tanulók szervírozták a külsős vendégek számára a napi menüt. Több alkalommal az iskolai menzán is szívesen elfogyasztották a diákok, az oktatók és technikai dolgozók az általunk készített ételeket.
Nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, nem tapasztaltunk étel-és élelmiszerpazarlást, és amit lehet, szelektíven gyűjtenek. Nagyon figyelnek az egészséges étkezésre, sok salátát, vagy köretként kuszkuszt fogyasztanak. Olajban sült étellel nem is találkoztunk. A hagyományos mellett a konyhatechnológiák ötvözésére és modernizálására törekednek.
Új alapanyagként mogyoróhagymával (salotta) is dolgoztunk, amelyet itthon lilahagymával helyettesítünk, és hideg/melegmártásokba teszünk.
Azt tapasztaltuk a konyhai munkában, hogy a franciák nagyon nyugodtan és precízen dolgoznak.
Nagy élményt jelentett számunkra ez a tanulmányi kirándulás, melynek során alkalmunk volt több várost is megtekinteni. Voltunk Nancy, Reims, Champagne- régió (Gionges) városaiban, és láthattuk a csodálatos Párizst is. Köszönjük szépen ezt a nagy lehetőséget iskolánknak!
Ferenczi Balázs
Kovács Patrik
Szücs Ferenc
3/11.4 osztályos szakács tanulók
GALÉRIA
Erasmus élmények Franciországban
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
A 2024-es Fenntarthatósági Témahét eseményei iskolánkban
A Fenntarthatósági témahét 2024. április 22-én, a Föld napján kezdődött, és változatos programokkal 28-áig tartott.
2024. máj. 2.
DSZC Kereskedelmi
Magyarország Díszasztala 2024
Egy díszasztal kiemelkedése „Tiszta Forrásból”: Egy versenyző története. Hodosi Balázs szakoktató beszámolója a Szolnokon tartott Magyarország Év Díszasztala 2024 pincérversenyéről.
2024. máj. 2.
Hodosi Balázs, szakoktató
Sikerek az OSZKTV-n
2024. április 27-én, szombaton rendezték Szombathelyen, a Vas Vármegyei SZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégiumban rendezték az OSZKTV döntőjét. Az országos versenyen humán tantárgycsoportból 5. helyezést ért el Horváth János, 1/9.1 osztályos tanulónk.
2024. ápr. 29.
DSZC Kereskedelmi