SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/013 | 4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Intézmény logo

Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. ápr. 19.


DSZC Kereskedelmi

    Szakmai tapasztalataink Franciaországban

    Három tanulónk számolt be kéthetes Franciaországban töltött Erasmus élményeiről és tapasztalatairól.

    Szakmai tapasztalataink Franciaországban

    2024. március 31-én indultunk kéthetes franciaországi Erasmus programunkra, Bar-le-Duc városába, ami Nancy és Reims városa között fekszik.

    Nagyon megtisztelő volt számunkra az, hogy iskolánkból heten utazhattunk, pincér, cukrász és szakács tanulóként esélyt kaptunk a francia gasztronómiába bepillantani.

    A szakképző iskola neve CFA Loius Prioux, melynek nagy tankonyháján végeztük gyakorlatunkat.

    Több szakmát is tanulhatnak a francia diákok ebben az iskolában, pl pék, hentes, fodrász, autószerelő és kereskedői képesítést is szerezhetnek.

    A földszinten található (többek között) egy tanétterem is, ahol a pincér tanulók a vendégfogadás, asztalterítés minden lépését elsajátíthatják.

    Minden nap háromfogásos menüsort kellett készítenünk, ami előételből, főételből és desszertből állt. A pincér tanulók szervírozták a külsős vendégek számára a napi menüt. Több alkalommal az iskolai menzán is szívesen elfogyasztották a diákok, az oktatók és technikai dolgozók az általunk készített ételeket.

    Nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, nem tapasztaltunk étel-és élelmiszerpazarlást, és amit lehet, szelektíven gyűjtenek. Nagyon figyelnek az egészséges étkezésre, sok salátát, vagy köretként kuszkuszt fogyasztanak. Olajban sült étellel nem is találkoztunk. A hagyományos mellett a konyhatechnológiák ötvözésére és modernizálására törekednek.

    Új alapanyagként mogyoróhagymával (salotta) is dolgoztunk, amelyet itthon lilahagymával helyettesítünk, és hideg/melegmártásokba teszünk.

    Azt tapasztaltuk a konyhai munkában, hogy a franciák nagyon nyugodtan és precízen dolgoznak.

    Nagy élményt jelentett számunkra ez a tanulmányi kirándulás, melynek során alkalmunk volt több várost is megtekinteni. Voltunk Nancy, Reims, Champagne- régió (Gionges) városaiban, és láthattuk a csodálatos Párizst is. Köszönjük szépen ezt a nagy lehetőséget iskolánknak!

     

    Ferenczi Balázs

    Kovács Patrik

    Szücs Ferenc

    3/11.4 osztályos szakács tanulók

    GALÉRIA

    Erasmus élmények Franciországban

    unnamed (1).jpg
    unnamed (4).jpg
    unnamed (2).jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    A 2024-es Fenntarthatósági Témahét eseményei iskolánkban

    A 2024-es Fenntarthatósági Témahét eseményei iskolánkban

    A Fenntarthatósági témahét 2024. április 22-én, a Föld napján kezdődött, és változatos programokkal 28-áig tartott.

    2024. máj. 2.


    DSZC Kereskedelmi

    Magyarország Díszasztala 2024

    Magyarország Díszasztala 2024

    Egy díszasztal kiemelkedése „Tiszta Forrásból”: Egy versenyző története. Hodosi Balázs szakoktató beszámolója a Szolnokon tartott Magyarország Év Díszasztala 2024 pincérversenyéről.

    2024. máj. 2.


    Hodosi Balázs, szakoktató

    Sikerek az OSZKTV-n

    Sikerek az OSZKTV-n

    2024. április 27-én, szombaton rendezték Szombathelyen, a Vas Vármegyei SZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégiumban rendezték az OSZKTV döntőjét. Az országos versenyen humán tantárgycsoportból 5. helyezést ért el Horváth János, 1/9.1 osztályos tanulónk.

    2024. ápr. 29.


    DSZC Kereskedelmi


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

    4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

    Telefon: +3652/413-113, +3652/413-255 (Iskolai ügyintézés)

    E-mail: kereskedelmi.debrecen@gmail.com

    OM azonosító: 203033/013

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002422


    2024Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola