Hírek
2023. szept. 25.
DSZC Kereskedelmi
Taste of Transylvania-Gyimesi ízek, illatok
Egykori szakács tanulónk, Balogh Benjámin beszámolója egy különleges gasztronómiai eseményről.

A 2023 szeptemberében szervezett fesztiválon nagy élményt jelentett számomra a rengeteg program és előadás az erdélyi alapanyagokkal és fogásokkal, és az, hogy milyen óriási vendégszeretettel várták a szakmabelieket és a látogatókat egyaránt.
Nagyon izgatott voltam, alig hittem el, hogy eljuthatok egy ilyen nagyszabású eseményre, a Taste of Transylvania Gasztrofesztiválra. A szervezők fő célja, hogy az erdélyi gasztronómiát közösen újra felfedezzék, és a látogatóknak különlegességeket mutassanak be.
A Gyimesi Skanzen gyönyörű helyszín volt, a csodálatos táj teljesen lenyűgözött. Ez a négy nap (szeptember 14-17 között) olyan volt számomra, mintha egy nagy család lettünk volna mindannyian, szakácsok, cukrászok és helybéli vendéglátósok. Nagyszerű emberekkel, Michelin-csillagos étterem séfjeivel, többek között Ötvös Zsuzsanna kreatív cukrásszal is találkozhattam személyesen. Még szakács tanuló koromban felfigyeltem a francia desszertekre egy debreceni cukrászdában. Később az ő könyvéből kezdtem el az aprósüteményeket, tortákat, különleges desszerteket tanulni.
Számomra a neves szakemberek óriási motivációt adtak munkásságukkal.
Többek között Wolf András, a Gundel corporate séfje, Jókuti András gasztroblogger, Bíró Lajos séf és étteremtulajdonos (több könyv szerzői és kitüntetések, díjak tulajdonosai) is bemutatót tartottak. A neves kiállítók közt szerepeltek például Szabi a pék, IKON Debrecen, Horgonyzó Kisvendéglő, Gerbeaud Budapest és a Jardin Cukrászda Debrecenből, melynek csapatát én is büszkén képviseltem. A ribizlis diós hájas mille feuille, de a többi desszertünk is nagy sikert aratott. A feladat az volt, hogy minél inkább helyi alapanyagokból készítsünk desszerteket. A fesztivál közönsége nagyon szívesen fogadta őket.
Fantasztikus ételeket kóstolhattunk ezekben a napokban, például a hagyományos juhtúrós puliszkát, de nekem a legkülönlegesebbek a debreceni IKON étterem bárány rámene és bárány nuggetse voltak.
A Rendezvénycsűrben minden nap előadásokat és bemutató főzéseket tartottak.
Vasárnap este, a záráskor a szakmabelieket egy pohárköszöntőre hívták meg, melyen köszönetet mondtak a fesztiválon dolgozóknak.
Köszönjük, és hálásak vagyunk ezért a fantasztikus élményért!
Balogh Benjámin
/Jardin Cukrászda, Debrecen/
GALÉRIA
Taste of Transylvania


KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Útra bocsátottuk végzős tanulóinkat
Szabó T. Anna versével köszöntöttük ballagási ünnepségünk résztvevőit 2025. április 30-án.
2025. máj. 6.
DSZC Kereskedelmi

Rendkívüli felvételi eljárás
Intézményünk 2025. május 12. napjától rendkívüli felvételi eljárást hirdet az alábbi tanulmányi területekre.
2025. máj. 5.
DSZC Kereskedelmi

Búcsúdélután végzős tanulóinkkal
Sokéves, kedves hagyomány iskolánkban, hogy minden végzős osztály az iskola falain belül vesz búcsút tanáraitól, diáktársaitól.
2025. máj. 5.
DSZC Kereskedelmi