Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
Kinek ajánlott ez a képzés?
Azoknak, akik széleskörű tájékozottsággal, jó kommunikációs készséggel, problémamegoldó képességgel, vendégszeretettel, szervezőképességgel rendelkeznek. Ajánlott minden fiatal számára, aki a vendéglátásban találja meg azokat a kihívásokat, amelyek érdeklik. Szereti a vendégeket, a turisztikai-vendéglátó tevékenységet hosszú távra tervezi.
Mit fog tanulni?
- Konyhatechnológiai tevékenység
- Cukrászati termékkészítés
- Értékesítési tevékenység
- Turizmus-vendéglátás
Mit dolgozik munkája, során aki elvégzi a képzést?
- üzemelteti a vendéglátóhelyet; marketig tevékenységet végez;
- vendégekkel, partnerekkel kapcsolatot tart; konyhát üzemeltet;
-
karbantartásokat biztosítja;
-
ügyel a vendéglátóhely környezetére;
-
takarítást folyamatosan precízen biztosítja; vendégek számára programokat szervez;
-
logisztikai feladatokat ellát; gazdálkodási és pénzügyi ügyeket intéz;
-
munkavédelmi, balesetvédelmi, tűz és környezetvédelmi előírásokat betartja és betartatja; irányítja, szervezi és értékeli a munkatársak munkáját;
-
kapcsolatot tart más szolgáltatókkal, más szállásadókkal partneri viszonyt kialakítva működteti a vendéglátó egységét.
A panziós-fogadós feladatai rendkívül szerteágazóak, hiszen a szakma óriási fejlődésen ment és megy keresztül napjainkban is. A szakma szépsége, hogy a turizmus szereplőinek igényeit szolgálja ki, a panziós-fogadós óriási felelősséggel van felruházva, hiszen rendkívül sok feladatot kell egy személyben ellátnia.
Hol tud elhelyezkedni?
A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Dolgozhat különböző fogadókban, szállodákban, turisztikai-vendéglátó tevékenységek elvégzésében: Panzióvezető, kollégiumigazgató, szállodavezető, recepcióvezető (szállodai), turistaszálló-vezető, vendéglátó egységvezető, családi panzió vezetője, falusi vendéglátó, panziós.
Felvételi eljárás
A felvétel feltétele: a szakmai egészségügyi alkalmasság a kereskedelem ágazatban; a szakmai egészségügyi és pályaalkalmasság a vendéglátóipar ágazatban.
Felvétel: tanulmányi eredmények alapján
Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, kémia, történelem, idegen nyelv tantárgyakból hozott pontok).
Azonos teljesítményű felvételizők esetén előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, ezt követően a debrecenieket, harmadsorban azt a tanulót, akinek testvére, szülője az iskola tanulója (volt).
- Tanulmányi területi kód: 0317
- Felvehető tanulók száma: 16 fő
- Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
- Megszerezhető szakképesítés: 410132303 Panziós- fogadós
- Képzési idő: 3 évfolyamos
- Foglalkozásegészségügyi- és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges.