Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
Kinek ajánlott ez a képzés?
Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására. Kiválló választás azoknak, akik jó kommunikációs készséggel, jó problémamegoldó képességgel, állóképességgeel, empátiával, jó szervezőkészséggel, együttműködő képességgel rendelkeznek.
Mit fog tanulni?
Munkavállalói ismeretek
Munkavállalói idegen nyelv
A munka világa
Termelési, értékesítési és turisztikai alapismeretek
Rendezvényszervezési ismeretek
Vendégtéri ismeretek
Étel és italismeret
Értékesítési ismeretek
Gazdálkodás és ügyviteli ismeretek
Mit dolgozik munkája, során aki elvégzi a képzést?
- elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
- figyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
- ismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével, italokat ajánl, azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
- felveszi a rendelést;
- felszolgál; a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembevételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a vendégek asztalához;
- barista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
- figyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése során kommunikál, tájékozódik elégedettségükről;
- megszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenőrzi azt,
- kiállítja a számlát, kezeli a pénztárgépet.
Hol tud elhelyezkedni?
A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Dolgozhat különböző vendéglátó egységekben. (étterem, fogadó)
Felvételi eljárás
A felvétel feltétele: a szakmai egészségügyi alkalmasság a kereskedelem ágazatban; a szakmai egészségügyi és pályaalkalmasság a vendéglátóipar ágazatban.
Felvétel: tanulmányi eredmények alapján
Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, kémia,történelem, idegen nyelv tantárgyakból hozott pontok).
Azonos teljesítményű felvételizők esetén előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, ezt követően a debrecenieket, harmadsorban azt a tanulót, akinek testvére, szülője az iskola tanulója (volt).
- Tanulmányi területi kód: 0318
- Felvehető tanulók száma: 24 fő
- Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
- Megszerezhető szakképesítés: 410132304 Pincér- vendégtéri szakember
- Képzési idő: 3 évfolyamos
- Foglalkozásegészségügyi- és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges.