Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
Kinek ajánlott ez a képzés?
Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni.
Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak.
A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.
Kiválló választás azoknak, akik remek ízérzékkel, jó kommunikációs készséggel, jó problémamegoldó képességgel, kreativitással, együttműködő képességgel rendelkeznek.
Mit fog tanulni?
Munkavállalói ismeretek
Munkavállalói idegen nyelv
IKT a vendéglátásban
Termelési, értékesítési és turisztikai alapismeretek
Konyhai berendezések-gépek ismerete, kezelése, programozása
Ételkészítés-technológiai ismeretek
Ételek tálalása
Anyaggazdálkodás, adminisztráció, elszámoltatás
Mit csinál munkája során, aki elvégzi a képzést?
- a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusságvételével figyelembe;
- előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
- árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
- betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
- anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
- a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
- képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.
A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat "varázsol" remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel.
Hol tud elhelyezkedni?
A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, jó perspektívát és változatos feladatokat. kínál. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként.
Felvételi eljárás
A felvétel feltétele: a szakmai egészségügyi alkalmasság a kereskedelem ágazatban; a szakmai egészségügyi és pályaalkalmasság a vendéglátóipar ágazatban.
Felvétel: tanulmányi eredmények alapján
Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, kémia, történelem, idegen nyelv tantárgyakból hozott pontok).
Azonos teljesítményű felvételizők esetén előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, ezt követően a debrecenieket, harmadsorban azt a tanulót, akinek testvére, szülője az iskola tanulója (volt).
- Tanulmányi területi kód: 0319
- Felvehető tanulók száma: 24 fő
- Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
- Megszerezhető szakképesítés: 410132305 Szakács
- Képzési idő: 3 évfolyamos
- Foglalkozásegészségügyi- és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges.