Vendégtéri szaktechnikus
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak. Hatékonyan együttműködik a séffel a választék kialakításában.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzett fiatalok számára nyitva áll az út a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- alkalmazza a működési szabályokat;
- üzleti levelezést folytat;
- kínálatot tervez, étlap-itallapot állít össze;
- figyelemmel kíséri az árukészletet;
- megköti a szállítási szerződéseket, megrendeléseket készít;
- kapcsolatot tart a szállítókkal;
- figyelemmel kíséri az üzleti gazdálkodást;
- biztosítja az üzemeltetés tárgyi feltételeit;
- kialakítja és fenntartja az üzleti arculatot;
- ajánlatot készít megrendelők részére;
- rendezvényeket tervez, szervez és lebonyolít;
- árubeszerzési és árképzési tevékenységet végez;
- nyilvántartja a készletszinteket és pénzügyi tranzakciókat;
- tárgyal az ügyfelekkel;
- kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli a felszolgáló- és konyhai személyzetet;
- nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
- Tanulmányi területi kód: 0314
- Képzési idő: 5 évfolyamos
- Ágazat megnevezése: Turizmus -Vendéglátás
- Megszerezhető szakképesítés: 510132308 Vendégtéri szaktechnikus érettségivel
- Foglalkozásegészségügyi- és pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
- Felvehető tanulók száma: 32 fő
A technikusi képzés folyamán biztosítjuk a nyelvvizsga felkészítést.
Felvétel: tanulmányi eredmények alapján
Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, kémia, történelem, idegen nyelv tantárgyakból hozott pontok). Azonos teljesítményű felvételizők esetén előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, ezt követően a debrecenieket, harmadsorban azt a tanulót, akinek testvére, szülője az iskola tanulója (volt).
Kinek ajánlott ez a képzés?
Azoknak a fiataloknak ajánlott, akik szeretnek alkotni, érdekli őket a szervezés, logisztika. Jó kommunikációs készséggel, problémamegoldó képességgel, empátiátiával, jó szervezőkészséggel és kreativitással, valamint együttműködő képességgel rendelkeznek. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni a későbbiekben.
Mit fog tanulni?
Munkavállalói ismeretek. Munkavállalói idegen nyelv. A munka világa. Termelési, értékesítési és turisztikai alapismeretek. Rendezvényszervezési ismeretek. Vendégtéri ismeretek. Étel és italismeret. Értékesítési ismeretek. Gazdálkodás és ügyviteli ismeretek. Üzleti menedzsment. Marketing és protokoll.
Hol tud elhelyezkedni?
A szakképzettségget végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.Saját vállalkozást indíthat, dolgozhat vezetői beosztásban vendéglátó egységekben.
