SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/013 | 4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Intézmény logo

Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. márc. 20.


DSZC Kereskedelmi

    Karrierhét zajlik a KERI-ben

    A Debreceni Szakképzési Centrum minden intézményében megvalósul a karrierhét, ahol a tanulók és oktatók számos interaktív előadáson szerezhetnek élményeket. A programsorozat iránymutatásként szolgál a jövőre tekintve.

    Karrierhét zajlik a KERI-ben

    Az a cél, hogy minden iskolában legyen egy olyan hét, amikor interaktív programok, önfejlesztő előadások várják a fiatalokat, amelyek hozzásegíthetik őket a régióban rájuk váró karrierlehetőségek megismeréséhez. A diákok hasznosítható tudást szerezhetnek a jövőbeni karrierjükre vonatkozóan. A hét ötletét a centrum adja, de tartalommal az iskola tölti fel, annak érdekében, hogy a tanulók megismerjék és felfedezzék a szakmájukban rejlő lehetőségeket.

    A Keriben is számos interaktív előadás várja a tanulókat, elsajátíthatják az önéletrajzírási technikákat is, de a témahét programtervébe üzemlátogatás is bekerült. Hétfőn a karrierhetet Makai Mária, iskolánk igazgatójának köszöntője nyitotta meg. A program az OFA (Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.) képviseltében Kerékgyártó Katalin előadásával folytatódott.

    Kedden első sorban az interaktív programoké volt a főszerep. A szakács kabinetben Szabó Anita oktatónk - Akarom Macaron gyakorlati motivációs előadást tartott, ahol a diákok is bekapcsolódtak a színes macaronok elkészítésébe. Hodosi Balázs oktatónk pedig Mixer bemutatót tartott "Koktél" címmel a pincér kabinetben, melyet a tanulók nagy érdeklődéssel figyeltek és többen az előkészítő munkálatokban is részt vettek.

    Szerdán további - elsősorban a kereskedelmi szakmacsoport számára izgalmas - előadásokkal folytatódott a karrierhetünk programja. A Transcosmos képviseletében - Szabó Zsófia előadását és szakmai bemutatóját tekintették meg az érdeklődő diákok. Ezt követően az MMXH Lakberendezési Kft. (az XXXL LUTZ - cégcsoport tagja) képviseletében Takács Renáta előadása és szakmai bemutatója következett. Végül a Shoprenter nevében Kulcsár István Róbert előadását és szakmai bemutatóját hallgathatták és nézhették meg tanulóink.

    Csütörtökön ismét számos előadás színesítette a témahét programját: a napot Domoszlai Bence motivációs előadása indította, ezt követően a Hajdúhús 2000 Kft. képviseletében Papp István adott elő, majd Breitenbach Attila (Almavirág Étterem) artisztikai bemutatója következett, végül a Ravi Gasztro Kft. nevében Rácz Viktória előadását hallgathatták meg az érdeklődő fiatalok.

    A programsorozat negyedik napján továbbá Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere „Debrecen a lehetőségek városa címmel” tartott előadást a diákoknak.

    – Rendkívül fontos a Keriben tanuló fiatalok szakmája, hiszen a vendéglátás és a kereskedelem azok a területek, melyek egyértelműen befolyásolják egy város megítélését. Az ideérkezőket a szállodákban, éttermekben, szórakozóhelyeken érik az első benyomások – mondta Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere. Kiemelte, a helyi városvezetés azon dolgozik, hogy Debrecen olyan hely legyen a fiatalok számára, ahol egy egész életpályát megalapozhatnak, ahol jó élni és jó családot alapítani. – A város egyik legfontosabb vezetési eleme az átgondolt stratégia. 2014 és 2020 között a gazdaságfejlesztés volt fókuszban, ezt később kiegészítettük egy komoly városfejlesztési stratégiával, így az elmúlt 10 évben Debrecen az ország egyik legjobb tőkevonzó városa volt. Több, mint 5000 milliárd forintnyi munkahelyteremtő beruházás érkezett, ennek nyomán számos területen nyílnak meg elhelyezkedési lehetőségek, kifejezetten a kereskedelem területén tanuló diákok számára. A következő évtizedek pedig azért lesznek jók a város és a polgárok számára, mert a gazdasági alapokat leraktuk, ennek a pozitív hatása pedig az évszázad végéig érezhető lesz – fogalmazott. Hozzátette, hogy 2014-től 2023-ig drasztikusan növekedett a pályakezdő foglalkoztatottak száma, míg a munkanélküli ráta csökkent. Ez annak is köszönhető, hogy Debrecen a szakképzett munkaerőre épít, amit az iskolapadokban kell megalapozni. – Minden befektetési tárgyaláson az a második kérdés, hogy lesz-e képzett munkaerő. Ezért is ültünk le még 2015-ben Tirpák Zsolttal, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárjával tárgyalni, hiszen a fejlődés nem lehetséges az oktatási rendszer dinamikus fejlesztése nélkül. A betelepülő nagyvállalatok igényeihez igazodva az egyetemen és a szakképzésben is elindultak új képzési irányok, így hiszem, hogy a szakképzési centrum számára a 15 ezres tanulói létszám sem álom – összegezte. 

    A napot egy kerekasztal-beszélgetés zárta, melynek résztvevői Szerdi Zsuzsanna, a Lycium Hotel szállodaigazgatója, Vásárhelyi Sándor István, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési osztályvezető helyettese, László Gábor, a Tesco Akadémia projektmenedzsere, valamint Makai Mária, a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója voltak. A beszélgetést Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja vezette, a főbb témák közé tartozott többek között a sikeres végzés utáni lehetőségek Debrecen fejlődő városában, az új képzési lehetőségek, valamint a jelenlegi képzések alkalmazkodása a folyamatosan változó gazdasági környezethez és a szakmai kapcsolódási pontok a debreceni gazdasági övezetek fejlesztése során, de szó esett a duális képzés sikeres megvalósításáról is.

    További képek IDE kattintva érhetőek el!

    GALÉRIA

    Karrierhét a Keriben

    ig5.jpg
    ig2.jpg
    ig6.jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Helytörténeti sétán jártunk

    Helytörténeti sétán jártunk

    A holokauszt évfordulóján tanulóink helytörténeti sétán emlékeztek meg az áldozatokról.

    2024. ápr. 22.


    DSZC Kereskedelmi

    Kerisek az „Aludj máskor!” 24 órás vetélkedőn

    Kerisek az „Aludj máskor!” 24 órás vetélkedőn

    Egy tucat helyi iskola diákjai mérettették meg magukat az „Aludj máskor!” nevű vetélkedőn 2024. április 11-én. A játék központja a Hall Debrecen rendezvénycsarnok volt, melyet igazi vetélkedőtérré alakítottak a rendezők.

    2024. ápr. 22.


    Hodosi Balázs, oktató

    Szakmai tapasztalataink Franciaországban

    Szakmai tapasztalataink Franciaországban

    Három tanulónk számolt be kéthetes Franciaországban töltött Erasmus élményeiről és tapasztalatairól.

    2024. ápr. 19.


    DSZC Kereskedelmi


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

    4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

    Telefon: +3652/413-113, +3652/413-255 (Iskolai ügyintézés)

    E-mail: kereskedelmi.debrecen@gmail.com

    OM azonosító: 203033/013

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002422


    2024Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola